Sinds Bitcoin in de reguliere financiële wereld is begonnen, is er altijd geanticipeerd op ‚wanneer komen de instellingen aan‘? De motivatie was alleen maar prijsgericht, en de logica voor hetzelfde ging zoiets als dit, wanneer institutionele beleggers aankomen, zullen ze zakken met geld binnenbrengen die wachten om in de Bitcoin-markt gedumpt te worden. Deze massale dumping in de cryptocrisis zou de prijs van de markt onvermijdelijk verhogen, waardoor de prijs van één enkele Bitcoin zou stijgen.
Deze theorie, terwijl prospectief, is grotendeels ambitieus en zeer, zo niet geheel optimistisch. De realiteit is meer gegrond, vooral voor een cryptocentrische munt als Bitcoin. Omdat het een retailgedreven, gedecentraliseerde valuta op microniveau is, zijn de meeste prijsbewegingen van Bitcoin afkomstig van retail-investeerders, waarbij instellingen zich opstapelen zodra de gemiddelde Joe zijn interesse liet blijken, niet eerder.
In 2017, toen Bitcoin voor het eerst in de publiciteit kwam, speelden verschillende factoren een rol. Aan de institutionele kant werden Bitcoin Futures-contracten gelanceerd door de CBOE en de CME, en voordat dezelfde traditionele beleggers de eerste glimp van Bitcoin zagen op de televisieschermen, en binnen de nieuwsmedia. In een gesprek met AMBCrypto zei Ryan Scribner, de maker van Investingsimple.com, dat Bitcoin in 2017 veel FOMO bouwde in de gemiddelde man. Hij verklaarde dat de Thanksgiving- en kerstdinergesprekken over Bitcoin een mond-tot-mondreclame veroorzaakten die resulteerde in een prijsverandering. De uitzending van de Big Bang Theorie aflevering getiteld „The Bitcoin Entanglement“ op 30 november voegde ook brandstof toe aan het vuur.
Diepgewortelde institutionele beleggers ondanks de stormloop op de Bitcoin Trader, vooral nu de cryptocurrency zijn waarde heeft behouden terwijl alle andere grote activa dalen, zitten ze er alleen nog maar in voor de hype. Het laatste rapport van crypto-analysebedrijf Ecoinometrics suggereerde dat de meeste bedrijven die in crypto komen, slechts „blokketenprojecten“ lanceren die, zo noemden ze, niet veel meer zijn dan „marketing“.
Het rapport noemde ook de motivaties van retail investeerders – rendementen, of preciezer gezegd „risico-aangepaste rendementen.“ Institutionele beleggers zijn niet geïnteresseerd in Bitcoin als valuta of als langetermijnbelegging, en zijn dat ook nooit geweest, maar in een risicovolle financiële asset met een hoog rendement en een enorme volatiliteit. In feite zijn institutionele beleggers „geen korte Bitcoin„, omdat ze verwachten dat de cryptocurrency eerder zal dalen dan stijgen.
Bovendien zijn institutionele beleggers niet alleen actief in een zeer volatiele markt, maar ook met een hoog hefboomeffect. Beurzen zoals BitMEX en Binance bieden een driecijferige hefboomwerking op de handel in Bitcoin-derivaten, die door diepzakkende beleggers worden opgeslokt. Verschillende grote bewegingen in de cryptocurrency ruimte worden geïnitialiseerd door kleine retailbeleggers, maar door de leveraged trading bots stort de prijs snel neer, zoals blijkt uit de beruchte Black Thursday-prijscrash.